Kulinární dědictví v praxi
Mezinárodní odborná konference se konala
dne 20. října 2022 na University College Prague
Odborná konference Kulinární dědictví v praxi se zaměřila především na aktuální stav poznání a prezentace kulinárního dědictví jednotlivých regionů českých zemí odrážejícího prvky národní a kulturní identity. Poukázala na metody a výsledky identifikace tradičních regionálních pokrmů a nápojů, jejich uplatnění v současné praxi a možnosti uznání na bázi regionálních/národních produktů.
Konference vytvořila prostor nejen pro prezentaci a sdílení výsledků dosud vykonané odborné práce v této oblasti, byla také jakýmsi diskusním fórem pro řešení dalších aktuálních problémů a formulaci konstruktivních otázek.
Nosným tématem a cílem konference bylo především posílení prezentace a edukace kulinárního dědictví českých zemí v rámci gastronomické praxe, cestovního ruchu a odborného školství.
Vědecký výbor konference:
- prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
- doc. Ing. Jan Hán, Ph.D.
- PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D.
Organizační výbor konference:
- doc. Ing. Jan Hán, Ph.D.
- Ing. Jaromír Fiala, Ph.D.
- Ing. Zbyněk Vinš
Odborná konference byla realizována v rámci řešení projektu „Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace“ (DG18P02OVV067) podpořeného Ministerstvem kultury ČR v rámci výzkumného programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity na léta 2016 až 2022 (NAKI II).