Gastronomické poklady
českých zemí
Tradiční kuchyně Chodska
Tradiční kuchyně Slovácka
Tradiční kuchyně Šumavy
Tradiční kuchyně Slezska
Tradiční kuchyně Plzeňska
Tradiční kuchyně jižních Čech
Tradiční výroba českého piva
Soubor krátkých filmů "Gastronomické poklady českých zemí" představuje na pozadí kulturně historických a přírodních podmínek vybraných regionů Čech, Moravy a Slezska jejich tradiční pokrmy a nápoje, připravované v autentických prostorách skanzenů, muzeí a chalup i retro-kuchyní a gastronomických zařízení. Divák se tak seznámí nejen s tím, co formovalo charakteristickou kuchyni vybraných míst a oblastí, ale nahlédne také vpravdě pod pokličku přípravy typických jídel našich předků uchovaných dosud v každodenní praxi či alespoň v paměti obyvatel. Připomene si dobře známé i pozapomenuté speciality, použité suroviny, způsoby vaření a podávání, které lze považovat za kulinární dědictví českých zemí a součást národní a regionální identity a kultury.
Kulinární dědictví je významnou součástí našeho dědictví kulturního. Uvědomíme-li si jeho kořeny, uvědomíme si často i něco o nás samotných. A toto uvědomění nás může posunout o další krůček dále …